ZataženoPraha14°
Nejvíce nominací na Oscara má Všechno, všude, najednou. Šance mají i Češi3Foto© magazin.aktualne.cz

Nejvíce nominací na Oscara má Všechno, všude, najednou. Šance mají i Češi

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Pětadevadesáté udílení cen se koná 12. března. Zlatou sošku udělí Akademie letos po pětadevadesáté. Nejlepší film vzejde z nominované desítky. Šanci mají sci-fi Avatar: The Way of Water, tragikomedie Víly z Inisherinu, životopisné snímky Elvis a Fabelmanovi, akční fantasy Všechno, všude, najednou, akční snímek Top Gun: Maverick, dále Zlatou palmou a evropskou akademií oceněný Trojúhelník smutku, drama Women Talking a taktéž německý válečný snímek Na západní frontě klid.

Jak upozornila ČTK, mezi nominovanými na Oscara je letos i česká maskérka Linda Eisenhamerová za film Na západní frontě klid. Nominována je spolu se svou kolegyní Heike Merkerovou. Stejný film dává šanci i českému specialistovi na zvláštní efekty Viktoru Müllerovi a zvukaři Viktoru Prášilovi.

Cenu za nejlepší režii si ze slavnostního večera odnese Martin McDonagh za své Víly z Inisherinu, Steven Spielberg za Fabelmanovi, Todd Field za Tár, Robert Östlund za Trojúhelník smutku a nebo režisérské duo Dan Kwan a Daniel Scheinert, které se ještě před pár lety osobně představilo na karlovarském filmovém festivalu a jejichž Všechno, všude, najednou se nyní stalo favoritem slavnostního večera.