Náměstí před ruskou ambasádou dostalo nové jméno po Němcovovi4Foto© zpravy.aktualne.cz

Náměstí před ruskou ambasádou dostalo nové jméno po Němcovovi

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes společně s dcerou někdejšího ruského vicepremiéra Borise Němcova Žannou odhalil na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6 tabulku se jménem zavražděného politika. Slavnostní změny názvu náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova se zúčastnily desítky lidí, kteří s sebou měli transparent s Němcovovou podobiznou a vlajky EU. Opoziční politik byl zastřelen v centru Moskvy přesně před pěti lety, 27. února 2015.

"Děkuji všem, kteří souhlasili s přejmenováním, ale také těm, kterým se to nelíbí. Protože to je ta správná demokracie, když jsou slyšet všechny názory. Ať už jsou jakékoli," řekla přítomným Žanna Němcovová a současně zavzpomínovala na otcovu smrt a její okolnosti.

Změnu názvu náměstí pražští radní schválili na svém pondělním zasedání. Zároveň rozhodli o tom, že promenáda u Místodržitelského letohrádku ve Stromovce nově ponese jméno po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Změna má být politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.