Nakladatelé žádají vládu o záchranu knižního trhu3Foto© magazin.aktualne.cz

Nakladatelé žádají vládu o záchranu knižního trhu

, 5 novinky, 7 zhlédnutí

V souladu se zákonem o krizovém řízení předsedu vlády Andreje Babiše žádají o plnou náhradu škod způsobených v souvislosti s krizovými opatřeními. A to co nejdříve, dokud ještě situace není zcela likvidační.

„Apelujeme především na zachování knižního průmyslu, pokud možno ve stavu, v jakém byl před vládou vyhlášenými opatřeními, tím míněno, že je nezbytná finanční podpora dříve než po odeznění současného nouzového stavu, vyčíslení škody a následné úhradě utrpěné škody,“ uvádí společně šéfové vydavatelských domů Euromedia a Albatros Media, Svazu českých knihkupců a nakladatelů, distributora Kosmas a dalších společností.

„Český knižní průmysl je historicky nastaven tak, že trpí zvýšenou náchylností na sebemenší překážku. Bývalo dobrým zvykem naší země, že s ním zacházela citlivě. Posledním takovým projevem bylo snížení sazby DPH z jinak neudržitelných 21 procent na laskavějších 10 procent. Na vitalitě knižního průmyslu jsou v naší republice závislé desetitisíce lidí, autory a překladateli počínaje, knihkupci a redaktory konče,“ píší.