ZataženoPraha14°
Na silnicích první třídy se bude platit mýto, oznámil ministr Kremlík4Foto© echo24.cz

Na silnicích první třídy se bude platit mýto, oznámil ministr Kremlík

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

„Rozšíření mýta na dalších silnicích první třídy se nevyhneme. Nulová sazba by zpochybnila tendr. V pondělí o tom informuji Svaz měst a obcí a současně navrhnu kompenzační opatření,“ uvedl Kremlík na twitteru. Jaké opatření krajům nabídne nespecifikoval. Před jednáním vlády řekl, že nechce vytvářet žádné další záminky pro neustálé napadání tendru.

Kraje proti rozšíření mýta o celkem 870 kilometrů silnic první třídy dlouhodobě protestovaly. Obávaly se, že zpoplatněné úseky řidiči kamionů budou objíždět po krajských silnicích. Tomu by podle Kremlíka měla zamezit policie, která by měla objíždění mýta hlídat. Kremlík dodal, se na tom dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

V úterý by se měl Kremlík sejít se zástupci Svazu měst a obcí i Asociace krajů. „Samozřejmě nechci, aby se po dvojkách a trojkách proháněly náklaďáky, které by objížděly trasy a ohrožovaly lidi na kolech nebo pěší. Budeme hledat cesty, jak tomu zamezit,“ uvedl. Chce jednat se zástupci Státního fondu dopravní infrastruktury, uvažuje například o umístění vysokorychlostních vah na silnice ve správě krajů.