Na Karvinsku se zpřísní režim, roušky budou dál povinné v metru© idnes.cz

Na Karvinsku se zpřísní režim, roušky budou dál povinné v metru

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru v lokálních ohniscích stát od úterý zpřísní některá omezení na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Roušky budou v obou okresech dál povinné ve vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě, akcí se tam smí zúčastnit jen maximálně sto lidí a v nemocnicích a sociálních ústavech budou zakázány návštěvy. V celém Moravskoslezském kraji si budou lidé muset dál zakrývat dýchací cesty při větších akcích uvnitř budov a v některých provozovnách. V Praze budou roušky dál povinné v metru a také při vnitřních hromadných akcích.

V sobotu v Česku přibylo 260 případů nemoci covid-19, v neděli 305, což byl nejvýraznější přírůstek od 3. dubna. I přes skokový nárůst je podle ministerstva zdravotnictví celková epidemiologická situace v Česku velmi dobrá a nákaza se nekontrolovatelně nešíří. Od 1. července bude v celé republice povinná ochrana úst a nosu už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Zrušit se má také omezení, podle něhož mohly být restaurace otevřeny jen do 23:00.

"Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů," řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé, kteří evidentně mají příznaky, podle něj navštěvují hromadné akce nebo oslavy.