ZataženoPraha14°
Manifestace proti policejní brutalitě pokračují4Foto© zpravy.aktualne.cz

Manifestace proti policejní brutalitě pokračují

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Napříč Spojenými státy v neděli pokračovala vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda při policejním zásahu. Manifestace se konaly ve městech na východním i západním pobřeží USA a z některých míst jsou opět hlášeny střety policie s demonstranty, rabování a zapalování aut. Úřady se po sobotě obávaly další násilné noci, agentura AP nicméně nejnovější demonstrace hodnotila jako převážně pokojné.

Protesty trvají už skoro týden a zachvátily nejen metropole amerických států, ale i menší města. Začaly v Minneapolisu, kde Floyd v pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zatýkání několik minut klečel na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

Demonstrace o víkendu provázely výtržnosti a násilnosti, přičemž terčem policie se na mnoha místech stali také novináři. Podle televize CNN v neděli téměř ve 40 městech USA platil noční zákaz vycházení. Úřady v reakci na eskalaci situace přijímaly i další opatření a státy Arizona, Texas a Virginie vyhlásily nouzové stavy. Více než desítka států kvůli obnovení pořádku aktivovala své Národní gardy.