ZataženoPraha14°
Letošní zimu v Česku nepřežila pětina včelstev3Foto© ihned.cz

Letošní zimu v Česku nepřežila pětina včelstev

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Vyplývá to z průzkumu odborníků z katedry biochemie a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Sedmého ročníku monitoringu zimování včelstev se zúčastnilo 1729 respondentů z řad tuzemských chovatelů včel.

Jiří Danihlík z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty UP v pondělí uvedl, že první úhyny oslabených včelstev byly v Česku zaznamenány už loni na podzim. V zimních měsících se počet uhynulých včelstev začal rychle zvyšovat. "Ze studie vyplývá, že ztráty včelstev za zimu 2019/20 nakonec činily 20,8 procenta a jsou nejvyšší od počátku monitoringu, který jsme zahájili v zimě 2013/14," uvedl.

Letošní úhyn včelstev je podle něj srovnatelný se ztrátami v zimě 2014/15, kdy byl organizován druhý ročník monitoringu. Ztráty včelstev tehdy atakovaly hranici 20 procent. Nejvyšší ztráty včelstev byly tentokrát zjištěny v Moravskoslezském kraji (35,2 procenta) a Olomouckém kraji, kde uplynulou zimu nepřežilo zhruba 30 procent včelstev. Naopak nejnižší ztráty evidovali včelaři v Pardubickém kraji (10,8 procenta) a na Vysočině (12,3 procenta).