Kubová je na mistrovství Evropy v semifinále, Franta nepostoupil4Foto© idnes.cz

Kubová je na mistrovství Evropy v semifinále, Franta nepostoupil

, 14 novinky, 2 zhlédnutí

Znakařka Simona Kubová postoupila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ze třetího místa do podvečerního semifinále závodu na 100 metrů. Na této trati v Glasgow obhajuje páté místo z předloňského šampionátu v Kodani. Prvním nepostupujícím do finále byl její tréninkový kolega z chomutovského bazénu Tomáš Franta, přestože na 200 metrů znak vylepšil vlastní český rekord na 1:52,13.

Osmadvacetiletá Kubová dohmátla v závěrečné rozplavbě v čase 57,29 jako druhá. "Nebylo to ještě optimální. Doufám, že se to odpoledne podaří a že postoupím do finále. Byla bych hrozně ráda, kdybych plavala pod 57," řekla deníku Sport.

V poslední rozplavbě Kubovou porazila jen Nizozemka Kira Toussaintová. Ta už v prvním kole závodu atakovala evropský rekord maďarské hvězdy Katinky Hosszúové, která v Glasgow znakařské disciplíny vynechává. Zaostala za ním o 23 setin, přesto výkonem 55,26 vytvořila nový rekord šampionátu. "Já jsem myslela, že plavala 56,2. 55,2 už je hodně dobrý, ve finále nám dá docela čouda. Plave jí to skvěle," řekla na její adresu česká reprezentantka. V celkovém pořadí se před Kubovou dostala ještě Ruska Maria Kameněvová (56,95).