Jourová, nebo Charanzová? Česko může do Evropské komise nabídnout dvě ženy, říká Babiš© domaci.ihned.cz

Jourová, nebo Charanzová? Česko může do Evropské komise nabídnout dvě ženy, říká Babiš

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Česko může do Evropské komise nabídnout dvě kandidátky. V neděli to na facebooku napsal premiér Andrej Babiš (ANO), jména možných kandidátek však neupřesnil. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v pondělí před jednáním vlády uváděl jako možné kandidátky současnou eurokomisařku Věru Jourovou a europoslankyni Ditu Charanzovou (ANO). Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je sociální demokracie v případě potřeby připravena přijít s vlastním kandidátem.

Podle Babiše má Česko čas na výběr do 26. srpna. O nominaci chce premiér mluvit s předsedkyní příští komise Ursulou von der Leyenovou, požádal ji o osobní schůzku, ale termín zatím nemá.

Babiš s von der Leyenovou už jednal po telefonu. "Vysvětlil jsem jí přesně, o které portfolio máme zájem a jaké dvě kandidátky na komisaře můžeme nabídnout," napsal. Šéfka příští komise podle něj chce, aby každá členská země předložila dva návrhy na eurokomisaře, má mezi nimi být alespoň jedna žena. Von der Leyenová už dříve uvedla, že by si přála, aby v její komisi byli muži a ženy zastoupeni rovnoměrně.