Je Štědrý den, křesťané očekávají narození Ježíše Krista2Foto© denikn.cz

Je Štědrý den, křesťané očekávají narození Ježíše Krista

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Křesťané si na Štědrý den připomínají blížící se příchod Ježíše Krista, většina lidí se připravuje na slavnostní večeři a především děti se těší na rozdávání dárků. Ke Štědrému dni patří i večerní návštěvy kostelů a účast na půlnoční bohoslužbě. O Vánocích přicházejí do kostelů i ti, kdo je pravidelně nenavštěvují.

V pražské katedrále svatého Víta bude půlnoční mši sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. V hlavním městě si ale lidé mohou vybrat z dalších desítek kostelů, kde se půlnoční bude sloužit. Papež František bude sloužit vánoční mši ve vatikánské bazilice svatého Petra. Půlnoční bohoslužba se bude konat také v betlémské bazilice Narození Páně.

Podoba současných Vánoc je relativně nová. Oslavy Vánoc mají původ v dobách dávno před příchodem křesťanství, v oslavách zimního slunovratu. V lidových zvycích byl třeba Štědrý den magickým časem, kdy lidé věštili, jaká bude příští rok úroda nebo kdo se ožení a vdá. Dříve by také lidé třeba nenašli na štědrovečerní tabuli kapra, ale luštěniny a hlemýždě.