ZataženoPraha12°
Jaderný provoz v íránském Natanzu čelil teroristickému útoku, tvrdí tamní šéf6Foto© echo24.cz

Jaderný provoz v íránském Natanzu čelil teroristickému útoku, tvrdí tamní šéf

, 8 novinky, 5 zhlédnutí

Nejnovější incident přichází den poté, co Teherán spustil v Natanzu nové pokročilé odstředivky, které umožní rychlejší obohacování uranu. Přichází rovněž v době, kdy se světové mocnosti snaží oživit jadernou dohodu s Íránem, od níž Spojené státy odstoupily za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf íránského jaderného programu vyzval mezinárodní společenství a Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby se záležitostí, kterou označil za „jaderný terorismus“ zabývaly. Dodal, že Írán si vyhrazuje právo proti pachatelům zakročit, uvedla podle agentury Reuters tamní televize.

Provoz v Natanzu, který se nachází v poušti v centrální provincii Isfahán, je klíčovou částí íránského jaderného programu a monitorují jej inspektoři z MAAE. Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí řekl, že incident v Natanzu se týkal elektrické soustavy a obešel se bez kontaminace a obětí. Doplnil, že se příčina problému vyšetřuje. Mluvčí MAAE Reuters prostřednictvím e-mailu sdělil, že agentura o zprávách v médiích ví, ale v této fázi komentář neposkytne.