PolojasnoPraha10°
Izrael zahájil evakuaci Rafáhu, připravuje se na ofenzivu na jihu Pásma Gazy6Foto© echo24.cz

Izrael zahájil evakuaci Rafáhu, připravuje se na ofenzivu na jihu Pásma Gazy

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

Podle ToI armáda vybízí civilisty, aby se přesunuli do „humanitární zóny“ na pobřeží a do oblastí nedalekého Chán Júnisu. Haarec uvedl, že detaily evakuace mají k dispozici mezinárodní a palestinské humanitární organizace. Izraelská armáda tvrdí, že v rámci evakuace musí z Rafáhu přesunout asi 100 tisíc lidí, ale nepotvrdila, že jde o začátek širší invaze do města.

Izraelské letectvo začalo shazovat letáky vyzývající civilisty a uprchlíky, aby oblast opustili a nepřibližovali se k hranicím s Izraelem nebo Egyptem. Některé palestinské rodiny již začaly opouštět východní Rafáh, řekli obyvatelé města agentuře Reuters. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA varoval před ničivými důsledky ofenzivy v Rafáhu, včetně dalšího utrpení a úmrtí civilistů. Agentura uvedla, že se neevakuuje a zůstane v Rafáhu co nejdéle, aby mohla pokračovat v poskytování životně důležité pomoci.

O rozsáhlé operaci izraelské armády v Rafáhu, kam před boji v jiných částech Pásma Gazy od října utekl přes milion lidí, se hovoří už několik měsíců. Mezinárodní společenství a řada zemí včetně Spojených států naléhají na Izrael, aby ofenzivu namířenou proti bojovníkům Hamásu v této oblasti nezahajoval, dokud nedostane do bezpečí civilisty.