ZataženoPraha14°
Itálie zabavila loď s migranty Open Arms7Foto© novinky.cz

Itálie zabavila loď s migranty Open Arms

, 16 novinky, 2 zhlédnutí

Rozhodnutí o zabavení plavidla, jak uvádí televizní kanál TGCOM24, bylo přijato státním zástupcem města Luigi Patronaggiem. Stalo se tak poté, co se nacházel na palubě v doprovodu policie a lékařů. Vyšetřování také zahájilo řízení podle paragrafu o neplnění úředních povinností, které doplní již probíhající vyšetřování nezákonného odnětí svobody.

Patronaggio označil dříve situaci na palubě Open Arms za „výbušnou“. Migranti se začali totiž vrhat do vody a pokusili se dostat na břeh. Lodě pobřežní stráže je zachránily a dovedly na pobřeží. Dalších 11 osob bylo převezeno z lodi z „hygienických důvodů“. Podle posledních údajů zůstává na palubě Open Arms 79 migrantů.

Poté, co italské orgány kategoricky zamítly, aby loď připlula do přístavu, vyzvaly ji španělské úřady, aby odpluly do andaluského přístavu Algeciras. Poté, co aktivisté vyjádřili jasný nesouhlas, vyjádřilo Španělsko ochotu přijmout migranty na Baléárských ostrovech, a to buď na Palma de Mallorca nebo na ostrově Maó-Mahón. V pondělí italský ministr dopravy Danilo Toninelli, který se stará o pobřežní stráž, oznámil, že je připraven zajistit na přepravu své lodě.