Hamáček: Česko zásadně odmítá jakékoli povinné přerozdělování migrantů© tyden.cz

Hamáček: Česko zásadně odmítá jakékoli povinné přerozdělování migrantů

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Česká republika odmítá jakékoli povinné přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi Evropské unie. Novinářům to ve středu řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Evropská komise představila návrh nového migračního balíčku, který obsahuje povinné rozdělování migrantů v určitých krizových případech.

Hamáček zdůraznil, že na konečné podobě balíčku se budou muset dohodnout členské země a že není jisté, zda se nakonec podaří shodu nalézt. Z balíčku považuje Hamáček za nejdůležitější posílení ochrany vnějších hranic EU a zrychlení návratů nelegálních migrantů do zemí původu.

Do nového systému by se podle Evropské komise měly solidárně zapojit všechny státy EU. Balíček má urychlit a zefektivnit návraty migrantů do místa jejich původu. Zároveň počítá s tím, že unijní země budou za běžných okolností moci běžence buď přebírat, nebo na vlastní náklady zařídit návrat neúspěšných žadatelů o azyl. V krizových situacích má výjimečně dojít i k tomu, že Brusel členským zemím přijetí části uprchlíků nařídí.