Gretina plavba lodí způsobí víc emisí, než kdyby letěla3Foto© zpravy.aktualne.cz

Gretina plavba lodí způsobí víc emisí, než kdyby letěla

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Tým švédské aktivistky Grety Thunbergové se brání mediálním nařčením, že její plavba lodí na klimatický summit v New Yorku způsobí více emisí, než kdyby letěla. Do Spojených států budou muset přiletět dva její spolupracovníci, aby jachtu odvezli zpět do Evropy. To ve výsledku bude údajně znamenat stejnou bilanci, jako kdyby spolu s otcem letěla rovnou. Informovalo o tom online vydání týdenníku Der Spiegel.

Šestnáctiletá školačka Thunbergová ve středu vyrazila se svým otcem a dalšími členy posádky na dvoutýdenní plavbu na jachtě, kterou pohání energie z obnovitelných zdrojů a údajně za sebou nezanechává žádnou uhlíkovou stopu. Jejím cílem je klimatický summit OSN v New Yorku.

"Plavbu do New Yorku jsme do našeho plánu zahrnuli na poslední chvíli, v důsledku čehož museli do USA letět dva lidé, aby dostali loď zpět," řekla manažerka týmu Holly Covaová Spiegelu s tím, že dohromady bude pro cestu Thunbergové na summit potřeba vykonat čtyři lety. Popřela tak dřívější informace deníku Die Tageszeitung, že do Ameriky přiletí pětičlenná posádka a že přeletů bude celkem šest.