Francouzský prezident Macron je na návštěvě v Česku, setkal se se studenty Francouzského lycea v Praze4Foto© tyden.cz

Francouzský prezident Macron je na návštěvě v Česku, setkal se se studenty Francouzského lycea v Praze

, 9 novinky, 4 zhlédnutí

Setkáním se studenty Francouzského lycea v Praze dnes začala návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Česku. Macron promluvil ke studentům a zástupcům francouzské komunity žijící v Česku, odhalil také plaketu připomínající jeho návštěvu a inauguraci nových prostor lycea. Naposled byl francouzský prezident v Česku v říjnu 2022, kdy přijel na premiérové setkání Evropského politického společenství a neformální summit Evropské rady.

"Začátek návštěvy Emmanuela Macrona v Praze, na francouzském lyceu: inaugurace nových prostor, setkání s francouzskou komunitou," uvedl na sociální síti X francouzský velvyslanec v Česku Stéphane Crouzat. Podle agentury AFP Macron v projevu na lyceu vyzval spojence Ukrajiny, aby nebyli zbabělci tváří v tvář silám, které se staly nezastavitelnými a které každým dnem rozšiřují hrozbu. "V naší Evropě se blíží doba, kdy nesmíme být zbabělí," řekl francouzský prezident.

Macron pak přijel na Pražský hrad, s prezidentem Petrem Pavlem bude jednat mimo jiné o dalším postupu a konkrétních iniciativách k vojenské pomoci Ukrajině. Týká se to i českého plánu na nákup velkorážové munice v zemích mimo Evropskou unii. K iniciativě se zatím přihlásilo zhruba 15 zemí včetně Francie. S hlavou českého státu bude dále jednat o rozvoji infrastruktury, například v dopravě či energetice.