PolojasnoPraha17°
Evropa by se měla víc angažovat a vyzvat USA a Írán k uklidnění situace, říká Babiš© ct24.ceskatelevize.cz

Evropa by se měla víc angažovat a vyzvat USA a Írán k uklidnění situace, říká Babiš

, 6 novinky, 8 zhlédnutí

„S panem prezidentem jsem probíral i celkově zahraniční věci. Shodli jsme se v tom, že Evropa by měla vyzvat i Spojené státy i Írán, aby situace neeskalovala, že bychom se měli více angažovat jako Evropané. Samozřejmě i situace v Libyi je složitá, takže v tomhle směru bychom měli se snažit být aktivní a zapojit se do této situace,“ řekl Babiš.

Solejmání, který velel oddílům Kuds a který byl na americkém seznamu teroristů, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá. Americký prezident Donald Trump v sobotu uvedl, že v případě íránské akce USA zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“. Irácký parlament dnes vyzval vládu v Bagdádu, aby udělala kroky vedoucí k odchodu všech cizích vojáků ze země.

O situaci dnes Babiš mluvil také se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Severoatlantická aliance (NATO) po smrti Solejmáního v sobotu pozastavila svoji výcvikovou misi v Iráku. Čeští vojáci jsou podle sobotního vyjádření ministerstva obrany v pořádku a zůstávají na svých základnách, v Iráku jich působí zhruba 40. V pořádku jsou také čeští policisté v Bagdádu. „My postupujeme v rámci koordinace členských států NATO. V tuto chvíli jsou tam jasné nějaké instrukce. Víceméně neopouštět ty základny. V této chvíli neuvažujeme, že bychom organizovali nějaké návraty,“ řekl dnes Babiš.