Europoslanci schválili pravidla pro fungování umělé inteligence3Foto© novinky.cz

Europoslanci schválili pravidla pro fungování umělé inteligence

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Štrasburk/Brusel - Europoslanci dnes schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.

Nová pravidla by měla zajistit, aby umělá inteligence byla důvěryhodná, bezpečná, respektovala základní práva EU a podporovala inovace. Pro novinku hlasovalo 523 europoslanců, proti jich bylo 46 a 49 se zdrželo. Aby akt vstoupil v platnost, musí ho ještě formálně schválit Rada EU, složená z členských států.

Nařízení v hlasování podpořilo 11 zástupců Česka v EP - všichni europoslanci za TOP09, Starosty i za KDU- ČSL, kteří jsou členy lidovecké frakce, čtyři z pěti poslanců zvolených za ANO, kteří jsou členy liberální frakce Renew, a členka socialistické frakce Radka Maxová. Rovněž pro byl Hynek Blaško (zvolen za SPD).