SlunečnoPraha18°
EU přijme další sankce vůči Íránu, Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti3Foto© idnes.cz

EU přijme další sankce vůči Íránu, Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

V Bruselu krátce po půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři a prezidenti se shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Tel Aviv i Teherán zároveň evropští lídři vyzvali ke zdrženlivosti. Írán je podle předsedy Evropské rady Charlese Michela hrozbou pro stabilitu celého regionu, nejen pro Izrael, a je třeba jej izolovat.

Unijní lídři zopakovali také svůj postoj k pokračujícímu konfliktu v Pásmu Gazy, který přispěl k nestabilitě na Blízkém východě - EU je připravená pracovat na uzavření příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás a na propuštění rukojmích z Pásma Gazy a současně pokračovat v humanitární podpoře palestinských civilistů. Michel navzdory běžným zvyklostem po skončení jednání přišel mezi novináře do tiskového centra Evropské rady a upřesnil, že unijní sankce se budou týkat společností vyrábějících íránské rakety a vojenské drony.

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.