PolojasnoPraha10°
Ekonomka: Slibovaná pomoc ekonomice převyšuje tu reálnou3Foto© echo24.cz

Ekonomka: Slibovaná pomoc ekonomice převyšuje tu reálnou

, 8 novinky, 8 zhlédnutí

Pomoc je podle Horské spíše používána ke zvýšení osobního PR členů vlády, než že by šlo o skutečnou pomoc. Tato situace prohlubuje současnou krizi, doplnil ekonom Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI Filip Pertold. „Pokud se stát nevzpamatuje, neaktivizuje sociální politiku, nerozšíří kurzarbeit, bude tu s námi ekonomická krize ještě hodně dlouho,“ poznamenal. Český stát jen zachraňuje zaměstnanost bez ohledu na to, jak kvalitní ta práce je, podotkla Horská.

Analytici se shodli na potřebě rychlejší vládní pomoci podnikům. To, co trvá v Česku několik týdnů, je podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) ve Švýcarsku nebo Německu otázkou jednotlivých dnů. Přístup českého státu označil za direktivní a nekooperativní. „Považuji za skandální, že lidé, kteří se snaží pomoct, se státem musí soudit o data a stejně je nedostanou,“ dodal.

Ekonomové připomněli nutnost přípravy státu na případný příchod druhé vlny pandemie. Pokud přijde další uzavření ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí, nepůjde podle Horské o pokles HDP o šest, sedm procent, ale už o dvouciferný propad. „To by byla krize ‚par excellence‘, tohle by už tuzemské firmy měly problém přežít,“ varovala.