Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun2Foto© zpravy.aktualne.cz

Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Dostavba pražské porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice(VFN) bude stát dvě miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ji plánuje zaregistrovat mezi plánované investice. VFN tak bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pokračovat v jeho přípravě, řekl na dnešní tiskové konferenci. Brzy bude podle něj zaregistrovaný také projekt sdruženého pavilonu VFN v areálu na Karlově náměstí za 1,5 miliardy korun. Obě akce jsou součástí Národního investičního plánu. V současné době VFN uskutečňuje investice za 400 milionů korun.

Historickou budovu Zemské porodnice, kde dnes sídlí Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK, vybudoval architekt a velký český mecenáš Josef Hlávka. První dítě se v ní narodilo v roce 1875, od té doby jich bylo zhruba půl milionu. Ročně se tu uskuteční asi 4600 porodů.

"Hlávka už tehdy přemýšlel o tom, že kdyby přišel vir nebo infekce, tak se to dá oddělit, protože tu je šest separátních pavilonů," řekl dnes na TK premiér Andrej Babiš (ANO). Projekt dostavby navrhla architektka Eva Jiřičná. Podle ředitele VFN Davidla Feltla nemocnice začíná pracovat na investičním záměru a letos začne pracovat na projektu. Kdy se začne stavět, podle něho závisí na tom, kdy budou mít od vlády peníze.