ZataženoPraha14°
Do Česka se za poslední měsíc dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou, všechno se nejspíš snědlo5Foto© domaci.ihned.cz

Do Česka se za poslední měsíc dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou, všechno se nejspíš snědlo

, 12 novinky, 4 zhlédnutí

Praha Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího masa se salmonelou, sdělil ve středu na dotaz ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

Správa poskytla ČTK seznam míst, kam bylo maso určeno. Všech 12 příjemců těchto zásilek, mezi nimiž je například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala, nebo nyní vypíše. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Veterináři před domluvou s ministerstvem zemědělství o zavádění individuálních mimořádných opatření informovali prakticky každý týden o nálezech polského masa se salmonelou. Nyní zveřejnili nálezy zpětně za poslední zhruba měsíc.