SlunečnoPraha13°
Dlouholeté bezvýsledné exekuce se zřejmě budou zastavovat, Sněmovna to schválila2Foto© echo24.cz

Dlouholeté bezvýsledné exekuce se zřejmě budou zastavovat, Sněmovna to schválila

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Dlouholeté bezvýsledné exekuce se zřejmě budou zastavovat. Částečně se omezí zabavování movitých věcí. V novele, jejíž části míří po poslaneckých úpravách i na řešení některých dluhů z minulosti, to v pátek schválila Sněmovna. Snahy o zavedení krajské místní příslušnosti exekutorů dolní komora opět odmítla. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

S výslednou podobou změn, jak je dolní komora přijala, nebyly některé opoziční ani koaliční poslanecké kluby spokojeny. Jsou podle nich jen drobné. Zástupci frakcí doufají, že zasáhne horní komora. Rovněž ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že z výsledku není nadšená. "Senátoři budou mít těžkou práci," konstatovala.

Předloha zavede po sněmovních úpravách šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor musel bezvýslednou exekuci zastavit. Věřitel by postup mohl odvrátit zálohou na náklady řízení. Bezvýsledná exekuce by ale mohla trvat nejdéle 12 let. Vláda původně navrhovala základní tříletou lhůtu tříletou a maximální délku exekuce 12 let.