ZataženoPraha10°
Další olympiády bez výpravy Ruska? Wada navrhuje čtyřletý trest3Foto© idnes.cz

Další olympiády bez výpravy Ruska? Wada navrhuje čtyřletý trest

, 6 novinky, 9 zhlédnutí

Kvůli aféře se zmanipulovanými daty z moskevské laboratoře Ruské antidopingové agentury (RUSADA) může přijít tvrdý trest. Kontrolní komise Světové antidopingové agentury WADA doporučila, aby ruští sportovci nesměli závodit na velkých akcích pod svou vlajkou čtyři roky, tedy ani na olympijských hrách v Tokiu 2020 a na zimních hrách v Pekingu o dva roky později. Výkonný výbor WADA se bude doporučením komise zabývat na svém zasedání 9. prosince v Paříži.

Jaký bude verdikt? Předseda kontrolní komise Jonathan Taylor už dříve německé televizi ARD řekl, že očekává, že výkonný výbor návrhům vyhoví.

K dalším doporučeným trestům patří zákaz pořádání velkých sportovních akcí na ruském území po dobu čtyř let. Rusko se o jejich organizaci nesmí ucházet a odebrány mu mohou být už udělená pořadatelství. Světových akcí se nebudou smět účastnit ani ruští funkcionáři a státní představitelé. Sportovci na nich budou moci podobně jako na loňských ZOH v Pchjongčchangu či na atletických MS startovat pouze pod neutrální vlajkou.