ZataženoPraha14°
ČSSD nechce v rozpočtu na rok 2021 škrty, žádá investice do lidí© novinky.cz

ČSSD nechce v rozpočtu na rok 2021 škrty, žádá investice do lidí

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Praha Vládní sociální demokracie při koaličních jednáních o státním rozpočtu na příští rok nepodpoří škrty, nesmí se podle ní šetřit na důchodech, platech a investicích či penězích na boj se suchem. ČSSD to v pátek uvedla v tiskové zprávě. Důchody na příští rok chce zvýšit průměrně o 900 korun měsíčně a seniorům poslat jednorázový příspěvek alespoň 5000 korun začátkem roku. Pokud by z jednání s ANO vzešla vyšší částka, podpoří ji, výše příspěvku ale podle strany musí být pro všechny stejná.

Příští rozpočet bude podle ČSSD poznamenaný výpadkem způsobeným koronavirem. Nesmí to ale znamenat, že se bude škrtat, uvedla strana. „Rozpočet musí být proinvestiční, včetně investic do lidí. Nebudeme jako (bývalý ministr financí) Miroslav Kalousek (TOP 09) brát peníze důchodcům, lékařům, sestřičkám, hasičům, policistům a dalším, abychom se tupě proškrtali do další vlny vleknoucí se krize, zatímco ekonomiky kolem nás porostou,“ uvedl v tiskové zprávě předseda ČSSD Jan Hamáček.

Pandemie podle ČSSD také ukázala, že je nutný silný a efektivní stát a rozvoj digitalizace a snadné dostupnosti státní správy. Škrtat se nesmí ani na boji proti suchu, zajištění pitné vody nebo v investicích do dálnic či železnic. „Pokud tady bude stát škrtat, vrátí se to v budoucnosti jako bumerang s ještě vyššími náklady,“ dodal ministr vnitra Hamáček.