Skoro jasnoPraha10°
Čína si kvůli koronavirové pandemii letos nestanoví cíl růstu HDP4Foto© irozhlas.cz

Čína si kvůli koronavirové pandemii letos nestanoví cíl růstu HDP

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Peking - Čína si letos nestanoví cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP) na tento rok. Oznámil to premiér země Li Kche-čchiang na úvod výročního plenárního zasedání parlamentu s tím, že kvůli dopadům pandemie na ekonomiku je těžké dělat jakékoliv prognózy. Podle agentury Reuters je to poprvé od roku 1990, kdy si kabinet nevytkne žádný cíl ohledně růstu hospodářství.

"Naše země čelí určitým faktorům, které je obtížné předpovídat," řekl předseda vlády ve svém hodinovém projevu s odkazem na koronavirovou pandemii a z ní vyplývající problémy v čínské i světové ekonomice.

Čínské hospodářství se za první čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem propadlo o 6,8 procenta, což byl první ekonomický pokles za poslední dekády. Na vině je koronavirová krize, která v Číně ochromila výrobu a způsobila neochotu lidí utrácet. S obrovskými problémy se potýká i vývoz, po němž je ve světě nyní snížená poptávka. Japonská banka Nomura podle agentury AFP odhaduje, že práci v exportu ztratí v Číně 18 milionů lidí.