ZataženoPraha14°
Česko zvýší svůj příspěvek do rozpočtu NATO3Foto© zpravy.aktualne.cz

Česko zvýší svůj příspěvek do rozpočtu NATO

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Českou republiku bude na summitu zastupovat prezident Miloš Zeman. V jeho delegaci budou také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Setkání lídrů členských zemí začne v úterý královskou recepcí v Buckinghamském paláci, podle Mariany Wernerové z tiskového odboru ministerstva zahraničí na ni naváže neformální večeře s britským premiérem Borisem Johnsonem a souběžně obdobný program ministrů zahraničí a obrany. Do Londýna se vypraví například americký prezident Donald Trump, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák řekl, že summit měl původně pouze oslavit 70 let od založení aliance. Kvůli bezpečnostnímu vývoji ve světě se ale aliance rozhodla zařadit na program i jednání o dalších tématech. Lídři zemí NATO tak budou mluvit třeba o financování aliance, o Afghánistánu nebo vývoji na Blízkém východě. "Klíčovým tématem zasedání bude také Rusko a hrozby, které pro alianci představuje, včetně eroze systému kontroly zbrojení, a též sílící mezinárodní pozice Číny," uvedla Wernerová.