Česko se k solidárnímu přebírání migrantů nepřipojí, řekl Hamáček2Foto© idnes.cz

Česko se k solidárnímu přebírání migrantů nepřipojí, řekl Hamáček

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Aktualizace: 08.10.2019 14:41 Vydáno: 08.10.2019, 14:28

Lucemburk - Česko nepodpoří návrh na dobrovolné přebírání migrantů, s nímž přišly čtyři země Evropské unie ve snaze odlehčit Itálii a Maltě a pomoci migrantům zachráněným ve Středozemním moři. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček před pracovním obědem s kolegy z unijních zemí, který je věnován diskusi o budoucím přístupu k migraci. Návrh, který unijní země vyzývá k dočasné solidaritě, je podle Hamáčka pozvánkou pro migranty a cestou k novým povinným kvótám.

Členové vlád během oběda mají na stole návrh, s nímž koncem září přišlo Německo, Francie, Itálie a Malta. Jejich iniciativa vyzývá další unijní země, aby se zapojily do provizorního dobrovolného systému, který má odlehčit dvojici jihoevropských zemí zahlcených uprchlíky a pomoci v záchraně životů.

"Je to pro nás začátek cesty k tomu, aby tento materiál přešel do povinného režimu a nahradil současné dublinské nařízení, což Česká republika nemůže akceptovat," řekl českým novinářům Hamáček s odkazem na současný azylový systém, na jehož reformě se státy EU marně snaží shodnout již od vrcholu migrační krize.