Česko požádalo svět o pomoc s epidemií, přijede 28 lékařů z Národní gardy USA© idnes.cz

Česko požádalo svět o pomoc s epidemií, přijede 28 lékařů z Národní gardy USA

, 4 novinky, 5 zhlédnutí

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na twitteru dodal, že pomoc nabídla americká armáda. "Jednáme o příjezdu 28 vojenských lékařů a zdravotníků, kteří mají zkušenosti s bojem proti covid z USA. Nyní dolaďujeme konkrétní detaily," uvedl.

Podle Metnara nyní ministerstvo připravuje oficiální pozvání. Mluvčí ministerstva Jan Pejšek ČTK řekl, že by do Česka měly přijet čtyři sedmičlenné týmy příslušníků Národních gard Texasu a Nebrasky s vlastním vybavením. "Dnes se v této věci uskutečnilo velké jednání zástupců ministerstva obrany a velvyslanectví USA v Praze, další budou následovat," řekl Pejšek. Je třeba podle něj doladit termín a způsob přepravy nebo například ubytování. Místo jejich působení bude především na ministerstvu zdravotnictví.

Prymula uvedl, že příjezd s americkým velvyslancem Stephenem Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Po zaslání žádosti do USA přišla nabídka lékařů z Národní gardy. Američtí lékaři by měli být nasazeni v některém z nemocničních zařízení, kde bude nedostatek personálu. Pokud by byl zahájen provoz v polní nemocnici v Letňanech, působili by v ní.