Bylo nahlášeno přes 60 tisíc očkovaných, ale odhaduje se jich více, řekl Babiš2Foto© novinky.cz

Bylo nahlášeno přes 60 tisíc očkovaných, ale odhaduje se jich více, řekl Babiš

, 4 novinky, 2 zhlédnutí

Brno - V Česku bylo podle odhadů už naočkováno proti covidu-19 70.000 až 75.000 osob. Oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61.474 osob. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě očkovacího centra v Brně. Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169.000 dávek, z nich 71.000 toto úterý.

Vláda podle Babiše dnes odpoledne rozhodne o povinnosti nahlásit očkované proti covidu-19 každý den. Nehlášení osob z očkovaných center včas je podle něj důvodem toho, že se pravidelně nezveřejňují data.

V některých krajích, například Zlínském nebo Moravskoslezském, chtějí rovnou předávat očkovací látku i praktických lékařům, aby očkovali své registrované pacienty nad 80 let. Původně se s tím podle očkovací strategii nepočítalo, praktičtí lékaři měli ve svých ordinacích očkovat až látkou od firmy Astra Zeneca, která se zatím do ČR nedodává. "Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje," řekl k tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).