Brusel vykládá český zákon nesmyslně, na zveřejnění auditu nemám vliv, tvrdí Babiš24Foto© zpravy.aktualne.cz

Brusel vykládá český zákon nesmyslně, na zveřejnění auditu nemám vliv, tvrdí Babiš

, 95 novinky, 3 zhlédnutí

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na dokončení auditu EK ohledně jeho možného střetu zájmů uvedl, že dodržel zákon, postupoval podle něj a jím vlastněnou firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu prý nemá vliv. Babiš to řekl v Otázkách Václava Moravce České televize. Evropská komise zaslala audit české straně v pátek. Zatím nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky.

Ředitel české pobočky organizace Transparency International David Ondráčka řekl České televizi, že české ministerstvo pro místní rozvoj by mělo auditní zprávu zveřejnit. Je podle něj ve veřejném zájmu, aby se do ní mohla veřejnost podívat.

"Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon 'lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů," řekl Babiš. Lex Babiš je nazývána novela zákona o střetu zájmů, na jejímž základě musel vložit svoji firmu do svěřenských fondů.