Bronzový meč z východních Čech je starý přes 3000 let2Foto© zpravy.aktualne.cz

Bronzový meč z východních Čech je starý přes 3000 let

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

„Bronzový meč s jazykovitou rukojetí je datovaný do období kolem roku 1200 před naším letopočtem, náleží kultuře lužické. Nálezy této kultury jsou ve východních Čechách četné, ale neplatí to o mečích,“ řekla Beková. Podle ní v posledních desetiletích nálezů pravěkých mečů není v celé ČR více než pět.

Přesné místo objevu archeologové tají z důvodu ochrany lokality. Při dohledávce našli v místě uložení ještě nýty, které sloužily k uchycení rukojeti meče z organického materiálu a v okolí také bronzové kopí z přibližně stejné doby. „Mohu k tomu říci jen to, že nález je z jižní části Rychnovska, byl učiněn zcela mimo známé lokality,“ řekla ČTK Beková.

Archeologům předal nález spolupracovník muzea, kterému se mečem pochlubil známý. „Tento ojedinělý nález mi byl nahlášen v sobotu večer. Meč byl předán jen o pár hodin později v neděli ráno. Náhodný nálezce původně ani netušil, co má v rukou, ale naštěstí se pochlubil svému známému, který zprostředkoval vše potřebné,“ uvedla Beková. Podle ní muž, který meč našel, zažádá o nálezné.