Británie se připravuje na kolaps brexitových jednání s EU, tvrdí vládní zdroj2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Británie se připravuje na kolaps brexitových jednání s EU, tvrdí vládní zdroj

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 08.10.2019 12:30 Vydáno: 08.10.2019, 12:18

Londýn - Británie se připravuje na kolaps brexitových jednání s Evropskou unií na konci tohoto týdne. Pokud se skutečně nepodaří vyjednat "rozvodovou" dohodu, bude to mít vliv na budoucí obranou a bezpečnostní spolupráci s Bruselem. S odvoláním na vysoce postavený zdroj z britské vlády o tom informoval časopis The Spectator. Podle bývalé ministryně Amber Ruddové by mohl být zdrojem kontroverzní poradce premiéra Dominic Cummings. Do termínu odchodu Británie z Evropské unie, pro který se roku 2016 vyslovili voliči v referendu, zbývá 23 dní.

"Jednání tento týden pravděpodobně skončí," uvedl zdroj konzervativního časopisu The Spectator. Vinu na tom podle něj nese irský premiér Leo Varadkar, který "nechce vyjednávat". "Docela dost lidí v Paříži a Berlíně by rádo jednalo o naší nabídce, ale (německá kancléřka Angela) Merkelová a (francouzský prezident Emmanuel) Macron nebudou tlačit na (hlavního vyjednavače EU Michela) Barniera, dokud Irsko neřekne, že chce vyjednávat," uvedl zdroj.

Minulý týden zaslal britský premiér Boris Johnson do Bruselu návrh na řešení sporu kolem takzvané irské pojistky. Na základě jím navrhovaného mechanismu by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU. Celní kontroly by byly prováděny v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici. Unijní představitelé přijali návrh chladně, vyjádřili ale ochotu o něm jednat.