ZataženoPraha14°
Británie odejde z EU koncem ledna, slíbil Johnson při debatě s Corbynem3Foto© zpravy.aktualne.cz

Británie odejde z EU koncem ledna, slíbil Johnson při debatě s Corbynem

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Televizní debaty stranických lídrů jsou od roku 2010 nedílnou součástí předvolebního dění v Británii, na duel hlavních tváří dvou nejsilnějších uskupení ale dosud nikdy nedošlo. Značná část debaty byla věnována britskému odchodu z EU, který byl už třikrát odložen a je pochopitelně jedním z hlavních témat stávající kampaně.

Johnson po nástupu do čela vlády sliboval realizaci brexitu na konci října. Nyní se nechal slyšet, že Británie „rozhodně odejde 31. ledna“. Jedinou příčinou předčasných voleb je podle něj neschopnost parlamentu prosadit výsledek referenda z roku 2016. Předvánoční hlasování prezentoval jako volbu mezi pokračováním nejistoty a rychlým odchodem z EU na základě jeho dohody, která „naplňuje vše, co jsme od brexitu chtěli“.

Corbyn označil vyřešení brexitové hádanky za prioritu labouristů a zopakoval plán úpravy „rozvodové“ dohody a následného referenda, v němž by se lidé rozhodovali mezi dojednanou podobou odchodu a setrváním v unii. Navzdory opakovaným výzvám však neprozradil, kterou možnost by za takového scénáře podpořil.