ZataženoPraha11°
Archeologové našli v Letech hrob vězeňkyně a hrobové jámy2Foto© zpravy.aktualne.cz

Archeologové našli v Letech hrob vězeňkyně a hrobové jámy

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Aktualizace: 10.09.2019 14:06 Vydáno: 10.09.2019, 14:06

Lety (Písecko) - Archeologové našli v Letech na Písecku, kde byl za války romský koncentrační tábor, hroby jednotlivců. Odkryli jeden hrob s pozůstatky vězeňkyně mladší 40 let, hrob novorozence, jehož kosterní pozůstatky se téměř nezachovaly, protože jáma byla mělká. Nalezli i sedm hrobových jam.

Podle písemných pramenů by v místě mělo být pohřbeno 120 vězňů, z toho přes 70 dětí, hřbitov by měl mít rozlohu 400 metrů čtverečních. Novinářům to dnes řekli archeologové a zástupci brněnského Muzea romské kultury, které chce v místě, na němž stojí bývalý vepřín, vybudovat památník romského holokaustu a otevřít ho do roku 2023.

Výzkum stanovil místa hrobů obětí tábora v Letech, kde byli pohřbíváni vězni v roce 1943. Vedoucí týmu Pavel Vařeka ze Západočeské univerzity řekl, že zjistili, že takzvaný provizorní hřbitov je v areálu v těsné blízkosti žulového památníku. "Bude možné přesně vyznačit místo, kde se hřbitov obětí nachází. Poprvé v Evropě se podařilo odhalit hroby obětí nacistického pronásledování Romů a Sintů," řekl Vařeka.