ANO dál vede stabilně s 30 procenty, ODS se dotáhla na druhé Piráty3Foto© domaci.ihned.cz

ANO dál vede stabilně s 30 procenty, ODS se dotáhla na druhé Piráty

, 9 novinky, 2 zhlédnutí

SPD, ČSSD a KSČM by shodně dostaly 7,5 procenta hlasů. Pro hnutí Tomia Okamury to znamenalo od října pokles o půl procentního bodu, o které si naopak polepšili komunisté. Stejný přesun voličské přízně potkal TOP 09 a KDU-ČSL. Zatímco lidovci se vyšplhali na pětiprocentní hranici, TOP 09 v období výměny v čele strany naopak mírně ztratila a měla by 5,5 procenta. Sociální demokraté udrželi říjnový výsledek. Stejně tak Starostům by znovu dalo hlas šest procent voličů.

Z dalších stran by hnutí Trikolóra dostalo dvě procenta hlasů, podpora Zelených je o půl procentního bodu nižší. Předpokládané zisky stran byly agenturou zaokrouhleny na půl procenta. Statistická chyba podle Medianu činí 0,5 procentního bodu u menších stran a 3,5 procentního bodu u nejsilnějších stran.

Median zjišťoval také podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a jejich nejvyšší volební potenciál. Nejlépe je na tom dlouhodobě ANO. Pokud by hnutí volili všichni lidé, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by získat 36,5 procenta voličů, o tři procentní body více než v říjnu. Přesvědčených voličů mělo ANO 22 procent, o 1,5 procentního bodu více než v říjnu.