ZataženoPraha10°
Americká ekonomika udržela tempo, spotřeba však citelně zpomalila© kurzy.cz

Americká ekonomika udržela tempo, spotřeba však citelně zpomalila

, 6 novinky, 2 zhlédnutí

Americká ekonomika v závěru roku vzrostla o 2,1 % q/q anualizovaně, tedy o desetinu nad očekáváním trhu. I přes lepší výsledek se však jedná o nejpomalejší tempo od roku 2016. Růst byl slabší napříč celou strukturou HDP. Největší překvapení přinesla statistika vývoje cen. Ty v závěru roku vzrostly o 1,4 %, což je o čtyři desetiny pod odhady trhu.

Alespoň německá inflace dopadla podle očekávání. Růst cen v lednu v meziročním srovnání zrychlil na 1,6 % (HICP), což je nejvyšší hodnota za poslední rok. Zítra vyjde i první odhad inflace v eurozóně za měsíc leden. Očekáváme, že se celková inflace posune o desetinu nahoru k 1,4 %. Její jádrová složka naopak o desetinu ubere na 1,2 %. Na obdobných úrovních by se měla inflace pohybovat i v následujících měsících. Pro tento rok očekáváme v průměru 1,4 %.

Na regionální frontě panoval dnes klid. Koruna i polský zlotý po celé obchodování stagnovaly na včerejších hodnotách. Jediný maďarský forint si pohoršil o 0,2 %. Zpráva tamní centrální banky potvrdila současnou politiku uvolňování likvidity na trh skrze program měnových swapů, což se odráží i ve slabším forintu. Ten jen od začátku roku oslabil vůči euru o 2,1 %.