07.07.2020 Statistický bulletin - Plzeňský kraj - 1. čtvrtletí 20209Foto© kurzy.cz

07.07.2020 Statistický bulletin - Plzeňský kraj - 1. čtvrtletí 2020

, 15 novinky, 2 zhlédnutí

Základem pro údaje o počtu a struktuře obyvatelstva jsou výsledky sčítání lidu, domů a bytů, která jsou uskutečňována zhruba v desetiletých intervalech. Na tyto výsledky pak navazují (každoroční) intercenzální statistické bilance obyvatel vycházející ze zpracování statistických hlášení ČSÚ o sňatcích, narozeních, úmrtích a rozvodech a dat o stěhování z informačních systémů Ministerstva vnitra ČR.

V údajích o demografických událostech jsou obsaženy i sňatky, narození a úmrtí českých občanů s trvalým bydlištěm na území ČR, které nastaly v cizině, pokud byly zaevidovány zvláštní matrikou. Údaje jsou zveřejňovány čtvrtletně v členění do krajů a okresů (v Praze také do správních obvodů a městských částí), jednou ročně pak i do jednotlivých obcí.

Veškeré údaje se týkají všech obyvatel, kteří mají v České republice trvalé bydliště, a to bez ohledu na státní občanství. Od roku 2001 (v návaznosti na sčítání lidu, domů a bytů 2001) údaje zahrnují také cizince s vízy k pobytu nad 90 dnů a cizince s přiznaným azylem a od 1. 5. 2004 také občany zemí EU s přechodným pobytem na území ČR a občany třetích zemí s povolením k dlouhodobému pobytu.