Hlavní obsah

Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

Aktualizováno

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu v pátek vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Viní je z únosů ukrajinských dětí. Rusko reagovalo prohlášením, že zatykač nemá žádný význam. Česko krok ICC vítá.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Putin se účastní zasedání kolegia generálního prokurátora v Moskvě

Článek

„Dnes 17. března 2023 přípravná komora Mezinárodního trestního soudu vydala zatykače na dva jednotlivce v souvislosti se situací na Ukrajině: pana Vladimira Vladimiroviče Putina a Marii Alexovnu Lvovou-Bělovou. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za zločiny osobně nese odpovědnost, “ oznámil ICC v pátek v tiskovém prohlášení.

V obviněních stojí, že Rusko unášelo ukrajinské děti a posílalo je do ruských převýchovných táborů. ČTK původně uvedla, že se obvinění týká také toho, že Kreml záměrně útočil na civilní infrastrukturu. Svou zprávu ale později opravila.

Lvovová-Bělovová se podle agentury RIA pozastavila nad tím, jak mezinárodní společenství ocenilo její snahu pomoci dětem odváženým z  Ukrajiny z oblasti bojů, a zdůraznila, že v této své práci hodlá pokračovat. Zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí minulý měsíc oznámila, že „adoptovala“ dítě z ukrajinského Mariupolu, který ruské jednotky ovládly loni v květnu.

Pobuřující, reagoval Peskov

Ruské ministerstvo zahraničí na zprávu reagovalo prohlášením, že rozhodnutí ICC vydat zatykač na jeho prezidenta Putina nemá žádný význam. Připomnělo, že Rusko nepřijalo Římský statut tohoto mezinárodního soudu.

Moskva jurisdikci ICC neuznává, a vedení země navíc popírá, že by na Ukrajině páchalo válečné zločiny. Ve stejném duchu se podle serveru RT.com vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov „Rusko, stejně jako mnoho jiných států, neuznává jurisdikci tohoto soudu. V souladu s tím jsou všechna jeho prohlášení pro Ruskou federaci z právního hlediska neplatná,“ řekl a krok ICC označil za pobuřující.

Česko vydání zatykače vítá

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) Novinkám sdělil, že krok haagského tribunálu vítá. „Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a  oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ uvedl šéf české diplomacie.

Putin stíhán za válečné zločiny na Ukrajině? V Haagu napsali první obvinění

Válka na Ukrajině

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borell se nechal slyšet, že je zatykač na ruského prezidenta Putina jen počátkem ruské odpovědnosti za zločiny a krutosti páchané na Ukrajině.

Američané ICC neuznávají

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Uznává ho přes 120 zemí, na jeho jurisdikci kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN. Vzhledem k tomu, že je Rusko členem Rady bezpečnosti, je vydání zatykače ne jeho prezidenta bezprecedentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám