Hlavní obsah

Pavel nabídl v Rakousku spolupráci při modernizaci armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Česká republika nabídla spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády, oznámil ve čtvrtek prezident Petr Pavel po jednání se svým rakouským protějškem Alexandrem Van der Bellenem. Český prezident ve Vídni také hovořil o nutnosti zlepšit dopravní spojení mezi oběma zeměmi a ocenil pomoc, kterou vojensky neutrální Vídeň poskytuje bránící se Ukrajině.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český prezident Petr Pavel (vlevo) a rakouský prezident Alexander Van der Bellen na tiskové konferenci ve Vídni

Článek

Oba prezidenti zdůraznili, že vztahy Česka a Rakouska jsou nyní mimořádně dobré a shodli se, že je chtějí dál rozvíjet. Jednání mezi čtyřma očima trvalo více než půl hodiny a protáhlo se oproti původnímu plánu na dvojnásobek, informovala Markéta Řeháková, mluvčí prezidenta Pavla.

Kancelář rakouského prezidenta už předem avizovala, že na setkání hlav států zazní téma Ukrajiny. „Obě země podporují Ukrajinu ze všech sil, Česko dělá skutečně maximum, ať už jde o dodávky vojenského materiálu či pomoci a přijetí ukrajinských uprchlíků,“ řekl pak na tiskové konferenci Van der Bellen.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Pavel a jeho manželka Eva si prohlédli historickou část Vídně.

Alpská země kvůli své vojenské neutralitě neposílá na Ukrajinu zbraně ani vojenské vybavení. „Podpora Ukrajiny nemusí být jen dodávkami zbraní, to není základní kritérium, Rakousko jasně vyjádřilo svoje odsouzení ruské agrese,“ ocenil prezident Pavel. Rakousko podle něj „nezůstalo neutrální, pokud jde o hodnoty“.

Vzájemný obchod na historickém maximu

Van der Bellen uvedl, že obchodní vztahy mezi Rakouskem a Českem jsou na historickém maximu – rakouské investice v ČR podle něj činí asi 17 miliard eur (bezmála 403 miliard Kč). Pavel podotkl, že obě země by měly hledat další možnosti spolupráce v obranném průmyslu a konkrétně zmínil, že Česko nabízí pomoc s modernizací výcvikové letky rakouské armády.

Rakouský list Kronen Zeitung už před časem napsal, že Vídeň zvažuje nákup letounů L-39NG z Aera Vodochody. Podle něj je ale pro kontrakt stále favoritem italská firma Leonardo se svými stroji M-346FA.

Foto: archiv Aero Vodochody Aerospace, a. s.

L-39NG při letových zkouškách.

Pavel přijel dopoledne na nádvoří paláce Hofburg s manželkou Evou, kromě rakouského prezidenta s manželkou Doris Schmidauerovou tam na něj čekala nastoupená jednotka čestné stráže a vojenská kapela, která zahrála hymny obou zemí. Ráno Pavel za krásného počasí stihl ještě procházku centrem Vídně kolem budovy Státní opery ke katedrále svatého Štěpána.

Český prezident se s Van der Bellenem soukromě setkal v Praze už v březnu, krátce před svou inaugurací, když rakouský prezident přijel na rozlučkovou návštěvu v posledních dnech úřadování prezidenta Miloše Zemana. Pavel a Van der Bellen spolu mluvili také v polovině května na summitu zemí Rady Evropy na Islandu.

Rakouský prezident se sešel s Petrem Pavlem, povečeřeli s manželkami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám