Hlavní obsah

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým prezidentem Slovenska se stane Peter Pellegrini, který ve druhém kole prezidentských voleb porazil Ivana Korčoka. Vyplývá to z dosavadních výsledků sčítání hlasů. Pellegrini vede po sečtení přes 98 procent hlasů s náskokem téměř čtyř procent. O vítězi voleb je už tak prakticky rozhodnuto.

Projev Petera Pellegriniho po sečtení hlasů.Video: Novinky

 
Článek

„Dnes před vás předstupuji s obrovskou pokorou a vděkem. Chci poděkovat všem voličům ve Slovenské republice, všem lidem, kteří přišli k urnám, že mi dali skoro 1,4 milionu hlasů. Je to pro mě obrovský závazek a obrovská čest,“ prohlásil Peter Pellegrini.

„Po tom všem, čím jsem si musel v té volební kampani projít, je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ přiznal vítěz prezidentských voleb.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Pellegrini oslavuje vítězství v prezidentských volbách společně s premiérem Robertem Ficem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vítěz prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se vyjadřuje k výsledkům po boku bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče a premiéra Slovenska Roberta Fica.

Minuta po minutě. Jak probíhaly volby prezidenta na Slovensku

Volby

Dodal, že jako politik je připraven na všechno špatné, kritiku i útoky. „Nedal jsem se žádným útokem ani žádnou špinavostí, intrikou zlomit. Naopak, tuto zlou energii jsem přetavil do pozitivní energie. A ještě víc mě to povzbuzovalo k tomu, abych k lidem promlouval ještě více od srdce,“ řekl.

„Rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta Slovenské republiky jen a jen kvůli tomu, že jsem cítil podporu lidí, kteří poctivě žijí a pracují nebo tráví svůj důchod na Slovensku. Kvůli tomu jsem do toho souboje šel,“ doplnil.

Závěrem poděkoval koaličním partnerům, podporovatelům a všem občanům Slovenské republiky za projevenou důvěru. „Je přede mnou mise, kterou se budu snažit plnit, abych vás nezklamal. Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky,“ uzavřel.

Korčok se do vítěze opřel

K výsledkům voleb se vyjádřil již neúspěšný kandidát Korčok. „Jsem zklamaný. Jsem upřímně zklamaný a rozčarovaný. Duší jsem ale sportovec, a tak výsledek respektuji,“ reagoval Korčok.

Projev Ivana Korčoka po sečtení hlasů.Video: Novinky

Věří, že Pellegrini bude takovým prezidentem, jak jej popisuje ústava: že bude nezávislý a bude funkci vykonávat podle vlastního přesvědčení a bez jakýchkoli příkazů. „Toto přeji nejen jemu, ale také celé Slovenské republice,“ doplnil neúspěšný kandidát.

Následně ale ve své rétorice přitvrdil: „Viděli jsme, že prezidentem se může stát člověk, který šíří nenávist a bičuje vášně, který z toho druhého udělá kandidáta války,“ burcoval Korčok s roztřeseným hlasem.

Voličům poděkoval za to, že mu odevzdali hlas. „Odcházím zklamaný, ale ne zlomený,“ uzavřel Korčok.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prezidentský kandidát Ivan Korčok přijal volební porážku a pogratuloval Pellegrinimu k vítězství.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ve volebním štábu Ivana Korčoka panovala postupem sobotního večera ponurejší atmosféra.

Do funkce bude jmenován v červnu

Nový prezident bude jmenován do funkce v červnu, kdy skončí mandát současné prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta se rozhodla svou funkci neobhajovat a v letošním volbách tak nekandidovala.

Slovenští občané mohli v sobotu odevzdávat své hlasy od 7:00 do 22:05. Volby byly prodlouženy v několika volebních místnostech, které se ráno kvůli komplikacím otevřely o pár minut později.

Po sečtení 100 % okrsků získal vítězný Pellegrini ve druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 409 255 voličů. Poraženému Korčokovi dalo hlas 1 243 709 voličů, tedy 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %.

Očekával se těsný souboj

Slovenští politologové očekávali ve druhém kole prezidentských voleb těsný souboj. Zatímco kariérní diplomat Ivan Korčok získal v 1. kole 42,5 procenta hlasů, předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini obdržel 37 procent hlasů.

Účast v prvním kole dosáhla téměř 52 procent. Ve volebních průzkumech před druhým kolem byl pak rozdíl hlasů pro oba kandidáty v rámci statistické chyby.

O tom, kdo se stane příštím prezidentem, podle politologů především rozhodlo to, kterému z kandidátů dali přednost voliči Štefana Harabina, který skončil v 1. kole třetí.

Bývalého předsedu slovenského Nejvyššího soudu a ministra spravedlnosti v první Ficově vládě v letech 2006 až 2009 volilo v 1. kole prezidentských voleb přes 264 tisíc voličů. Předpokládalo se, že tito voliči mají blíže k předsedovi Hlasu Pellegrinimu. Toho před druhým kolem podpořil také neúspěšný kandidát z maďarské menšiny Krisztián Forró.

Korčoka před druhým kolem podpořil bývalý premiér Igor Matovič, pro kterého v prvním kole hlasovalo téměř 50 tisíc Slováků.

Zatímco Korčok se v prezidentské kampani stavěl do role občanského kandidáta, který chce být protiváhou současné vlády Roberta Fica, Pellegrini naopak zdůrazňoval, že chce být prezidentem klidu a míru. Před druhým kolem také obvinil Korčoka, že zatáhne slovenské vojáky do války na Ukrajině, sám pak v poslední předvolební debatě veřejnoprávní televize RTVS prohlásil, že by odmítl vyslat slovenské vojáky na pomoc napadenému spojenci NATO.

Anketa

Jste spokojení s výsledkem slovenských prezidentských voleb?
Ano, takový výsledek jsem očekával.
39,7 %
Ano, i když jsem čekal vítězství protikandidáta.
1,7 %
Ne, měl vyhrát protikandidát.
52,5 %
Slovenské volby mě vůbec nezajímají.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 60076 čtenářů.
Ivan Korčok
  • Ivan Korčok se narodil 4. dubna 1964 v Banské Bystrici.
  • Dlouhou dobu působil v zahraničních službách, zejména jako velvyslanec v Německu (2005-2009), stálý představitel Slovenska při Evropské unii (2009-2015) a velvyslanec v USA (2018-2020).
  • V letech 2020 až 2022 byl také ministrem zahraničí Slovenské republiky ve vládách Igora Matoviče a Eduarda Hegera. Během svého mandátu řešil zejména uzavření hranic během pandemie covidu-19 a ruskou invazi na Ukrajinu.
  • O funkci prezidenta se ucházel jako občanský kandidát a nasbíral více než 40 tisíc podpisů.
Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ivan Korčok

Peter Pellegrini
  • Peter Pellegrini se narodil 6. října 1975 v Banské Bystrici.
  • Do slovenské Národní rady byl poprvé zvolen v roce 2006, a to za stranu Směr Roberta Fica. V následujících letech pak v řadách Směru vystřídal několik politických funkcí, až v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky nahradil Fica ve funkci premiéra.
  • V roce 2020 založil Pellegrini vlastní stranu Hlas-SD, která v loňských parlamentních volbách získala 14,7 procenta hlasů a společně se Směrem a SNS vytvořila vládní koalici. Pellegrini se následně stal předsedou Národní rady Slovenské republiky, tuto funkci už zastával také v letech 2015-2016. 
  • Do prezidentských voleb jej nominovala jeho strana Hlas-SD.
Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Jako Babiš a Pavel, hodnotí volby na Slovensku „československý“ starosta

Evropa

Výběr článků

Načítám