Hlavní obsah

Putin na procházce ulicemi Mariupolu. Návštěva města budí pochybnosti

Aktualizováno

Vladimir Putin navštívil okupovaný Mariupol. Strategický přístav Rusko ovládlo po tuhých bojích loni v květnu. Tento čtvrtek přitom uplynul rok od ruských náletů na mariupolské divadlo. O prezidentově návštěvě informovala agentura TASS s tím, že je to poprvé, co zavítal na Donbas. Objevují se však pochybnosti o tom, zda do Mariupolu zavítal skutečně Putin, či zda návštěva Mariupolu proběhla tak, jak ji TASS předkládá.

Putin v okupovaném MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

„Ruský prezident Vladimir Putin podnikl pracovní cestu do Mariupolu. Jak v neděli uvedla kremelská tisková služba, hlava státu si prohlédla několik objektů města a hovořila také s místními obyvateli,“ uvedl TASS.

Server Nexta zveřejnil video zachycující údajné setkání Putina s obyvateli Mariupolu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský prezident navštívil Mariupol. Na snímku je podle ruské televize s obyvateli města, kteří mu za osvobození děkují

„Lidé v Mariupolu děkují Putinovi za osvobození města. Je to nějaký druh trollingu?“ ptá se Nexta na svém twitterovém účtu.

Putin prý přiletěl do Mariupolu vrtulníkem. Autem, které sám řídil, pak objížděl město a zastavoval se na různých místech. „Na pozvání jedné z rodin se Putin vydal k nim domů,“ napsal TASS.

Někteří novináři a uživatelé sociálních sítích se podivují nad tím, že se jindy velmi opatrný ruský prezident vydal mezi veřejnost a vystavil se tak bezpečnostnímu riziku. Kladou si otázku, zda za sebe do Mariupolu nemohl poslat dvojníka.

Britský deník The Daily Mail píše také o tom, že by se mohl ruský prezident vysláním dvojníka pokusit zahnat spekulace o svém chatrném zdravotním stavu. Běloruská opoziční novinářka Hana Ljubaková poukázala na to, že je nepravděpodobné, že by si Putin troufl řídit v nočním Mariupolu, aniž by předtím nechal zastavit dopravu.

Nad blízkým kontaktem ruské hlavy státu s občany se pozastavil například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. „Dvě fotografie: ‚Putin‘ v Radě bezpečnosti a ‚Putin‘ v Mariupolu. Bojí se svých úředníků víc než „obyvatelů“ Mariupolu?,“ napsal na Twitteru.

Řízení auta v provozu si všimli i uživatelé sociálních sítí. V jednu chvíli dokonce zastavil a dal přednost jinému vozu. Upozorňují, že doprava by v tomto případě byla zastavena.

Putin si v boji vážně poničeném Mariupolu, který měl před válkou téměř 450 000 obyvatel, podle agentury TASS prohlédl mimo jiné budovu divadla, v níž po loňském náletu ruských sil zahynuly podle Kyjeva stovky lidí. Od zahájení náletů na divadlo přitom uplynul rok tento čtvrtek – 16. března.

Lidé si v Praze připomněli výročí bombardování divadla v Mariupolu

Domácí

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin Putina prý během cesty podrobně informoval o postupu stavebních a restaurátorských prací ve městě a jeho okolí. „Jednalo se zejména o výstavbu nových obytných čtvrtí, sociálních a vzdělávacích zařízení, infrastruktury bydlení a komunálních služeb i zdravotnických zařízení,“ uvedl tiskový servis Kremlu.

Mariupol navštívil Putin nedlouho poté, co v sobotu neočekávaně dorazil na poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

Putin je na Krymu. Sedl za volant a přijel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám