Hlavní obsah

Pekarová Adamová povede rekordní podnikatelskou misi na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v úterý odlétá na oficiální návštěvu Jižní Koreje a Tchaj-wanu, na níž ji doprovodí zhruba stovka podnikatelů a zástupců firem. Od cesty si slibuje nové utužení partnerství i nové obchodní příležitosti pro české firmy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Je to opravdu velká návštěva. Z hlediska moderní historie Tchaj-wanu se jedná o největší návštěvu a jedná se také o největší podnikatelskou delegaci za posledních pět let,“ řekla na pondělní tiskové konferenci k cestě Pekarová Adamová s tím, že na cestě ji doprovodí přibližně sto podnikatelů, nadto pak ještě zástupci regionů, ministerstev, muzeí či univerzit.

Cesty se zúčastní jakožto člen týmu prezidenta Petra Pavla bývalý šéf Vojenské policie Otakar Foltýn, který nyní působí v hradní vojenské kanceláři. Smyslem jeho účasti je podle Pekarové Adamové získat přímé informace z cesty. Výběr spolupracovníka, který v delegaci bude, byl podle ní na prezidentovi. Ze Sněmovny pak v delegaci budou Marek Benda (ODS) a Marek Výborný (KDU-ČSL), předsedové zahraničního a bezpečnostního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) a Pavel Žáček (ODS) a poslanci Ondřej Lochman (STAN) a Ivan Jáč (ANO). SPD osloveno nebylo.

Delegace, která odlétá v úterý z Prahy, nejprve zamíří do Jižní Koreje, následně se v neděli přesune na Tchaj-wan. Zpět do České republiky se mají politici, zástupci veřejné správy a podnikatelé vrátit ve čtvrtek 30. března.

Pavel: Čína není v tuto chvíli přátelská země

Svět

„Cílem řady jednání s našimi korejskými partnery v Soulu je rozšíření spolupráce našich zemí v postcovidové éře s důrazem mimo jiné na oblasti kybernetické bezpečnosti, cestovního ruchu, nanotechnologií, e-mobility, inovací ve zdravotnictví, umělé inteligence nebo cirkulární ekonomiky. Jednat budeme i o možném dovozu nedostatkových léčiv do České republiky,“ zdůvodnila šéfka Sněmovny.

V druhém největším jihokorejském městě Pusanu také otevře český honorární konzulát. Jednat bude rovněž se zástupci letecké společnosti Korean Air, která v blízké době hodlá spustit linku mezi Soulem a Prahou.

Na Tchaj-wanu se Pekarová Adamová má mimo jiné setkat se svým protějškem, předsedou tamního parlamentu You Si-kunem, a čeká ji i oficiální přijetí u tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen.

Čína protestovala

Styky českých politiků se zástupci Tchaj-wanu jsou dlouhodobě trnem v oku Číně. Peking totiž považuje ostrovní Tchaj-wan za svoji součást. Česko razí politiku jedné Číny, tedy jedné země se dvěma systémy – komunistickou Čínou a demokratickým Tchaj-wanem.

Proti cestě Pekarové Adamové na Tchaj-wan Čína už protestovala v únoru, dožadovala se tehdy zrušení cesty. Číňanům se nelíbil ani telefonát prezidenta Petra Pavla s prezidentkou Tchaj-wanu po jeho zvolení.

V pondělí šéfka české Sněmovny řekla, že další varování nezaznamenala a nikdo z čínské strany ji nekontaktoval. Současně vyzdvihla společné hodnoty s Tchaj-wanem.

„Naše přátelství je postaveno na hodnotách svobody, demokracie a lidských práv. Nebudeme-li se plně věnovat obraně těchto společných hodnot, hrozí, že mohou být kdykoli porušeny, a dokonce ztraceny. V tomto světle a vzhledem k našemu obdobnému demokratickému vývoji a strategickým postojům v Asii vnímám celou misi jako velmi důležitou pro budoucí směřování naší země,“ uzavřela.

Pekarová: Reakce Pekingu mě nepřekvapila. Na Tchaj-wan se těším

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám