Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Svět

O Bílý dům zabojuje i bývalý viceprezident Pence, chce být protiváhou populistů

Bývalý americký viceprezident Mike Pence ve státě Iowa (22. dubna 2023) foto: Reuters

Do volebního boje o Bílý dům vstoupil republikán Mike Pence. V pondělí podal potřebné dokumenty u federální volební komise a stal se dalším vyzyvatelem exprezidenta Donalda Trumpa, kterému dělal viceprezidenta. Oba muži se ale na konci mandátu rozhádali. Pence se profiluje jako konzervativec a protiváha populistického proudu v Republikánské straně.
  17:47aktualizováno  18:46

Pence podle amerických médií kampaň před voliči oficiálně zahájí na své 64. narozeniny tuto středu projevem ve městě Des Moines v Iowě. Po vzoru ostatních uchazečů o Bílý dům také zveřejní kampaňové video.

Lidé obeznámení s Penceovými plány uvádějí, že rodák z nedaleké Indiany vnímá Iowu, a americký Středozápad celkově, jako domov pro svůj typ politiky.

Pence sám sebe charakterizuje jako „křesťana, konzervativce a republikána, v tomto pořadí“. Osmačtyřicátý americký viceprezident zastává tvrdé postoje proti potratům, varuje před růstem populismu v Republikánské straně a staví se proti politikům, kteří chválí ruského prezidenta Vladimira Putina. Pence je zastáncem podporování Ukrajiny.

Na kampaň se Pence podle médií připravoval měsíce, například pořádáním akcí v Iowě, Jižní Karolíně a New Hampshiru, kde navštěvoval kostely, pronášel projevy a snažil se získat sponzory.

Penceova kampaň bude nyní usilovat o to, aby se někdejší viceprezident u voličů zapsal jinak, než jen jako Trumpův pobočník.

Americké prezidentské volby 2024

Poslední týdny vlády Trumpa a Pence se nesly v duchu Trumpova popírání volebních výsledků a vyvrcholily násilnými nepokoji v budově Kapitolu v lednu 2021. Pence letos v dubnu vypovídal před federální velkou porotou ve věci údajného ovlivňování volebního výsledku a podněcování násilí u Kapitolu Trumpem.

„V jiné fázi naší moderní politické historie by Pence byl kandidátem aspirujícím na úspěch u voličské základny v Iowě. Ale v období po Trumpovi je situace jiná, Pence bude nahlížen a souzen skrze optiku Trumpa,“ řekl serveru Politico Dave Kochel, republikánský politický stratég v Iowě.

Než se stal v roce 2016 americkým viceprezidentem, byl Pence guvernérem Indiany a více než deset let členem Kongresu.

Uchazeči o Bílý dům, kteří kandidují za jednu ze dvou hlavních politických stran, si musejí nejdříve získat přízeň svých spolustraníků v takzvaných primárních volbách. Demokratická i Republikánská strana tak každá postaví jednoho kandidáta, mezi nimiž lidé prezidenta vyberou ve volbě prostřednictvím volitelů.

Podle průzkumu společnosti Ipsos z poloviny května má největší šance na zisk republikánské nominace Trump, kterého by volilo 49 procent dotazovaných. Na druhém místě je s výrazným odstupem DeSantis s 19 procenty. Za nimi následují Pence s pěti procenty a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová se čtyřmi procenty.

Kdo podle vás získá republikánskou nominaci pro americké prezidentské volby?

celkem hlasů: 2234

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00neděle 25. června 2023. Anketa je uzavřena.

Ron DeSantis1186
Donald Trump798
Mike Pence155
Nikki Haleyová33
Vivek Ramaswamy20
Tim Scott15
Larry Elder14
Asa Hutchinson13

14. července 2016

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!