Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Česko

Déšť rozvodnil toky na východě Česka, pršet tu bude až do čtvrtka

Zvýšená hladina vodních toků na Hodonínsku. Ve Velké nad Veličkou byl ráno vyhlášen třetí povodňový stupeň. (17. května 2023) foto: HZS Jihomoravského kraje

Hladiny menších toků na východě Česka vystoupaly ve středu ráno na sedmi místech na povodňově stupně. Říčka Velička dosáhla ráno třetího povodňového stupně, druhý stupeň pohotovosti je na Bystřičce nad nádrží, na dalších místech platí první stupeň bdělosti. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vydatný déšť se v některých oblastech čeká až do čtvrtka.
  7:15aktualizováno  9:24

Velička v profilu Velká nad Veličkou ráno hlásila překročení 3. povodňového stupně, a to po předchozích velmi intenzivních srážkách, kdy za 24h spadlo přes 50 mm. Hladina vodního toku zde může ještě stoupat, proto ČHMÚ vydal výstrahu před povodňovým ohrožením, která platí v Jihomoravském kraji do středečního poledne.

Ve Velké nad Veličkou dosáhla Velička prvního stupně povodňové aktivity ve 4:20, druhého v 5:50. Třetí stupeň povodňové aktivity se vyhlašuje při dosažení výše hladiny 140 centimetrů, Velička je v místě poprvé překročila v 6:50.

„Podle tří vodoměrných stanic už jsme po kulminaci. Momentálně neprší, takže myslím, že už to máme za sebou. Žádné velké škody nejsou, maximálně mohlo dojít k zatopení nějakých sklepů, v některých místech mohou být problémy na silnicích,“ uvedl po středeční deváté hodině ráno Petr Šmidrkal, starosta Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji pak platí výstraha před vydatným deštěm. Na Vysočině a v Pardubickém a Olomouckém kraji platí do čtvrtka povodňová pohotovost.

Uzavřená je kvůli vodě například silnice u Radějova. Byla zaplavená a hasiči ji budou uklízet. „V Hrubé Vrbce odčerpávají dobrovolní hasiči vodu z několika objektů a vzniklé laguny. Ve Velké nad Veličkou zasahujeme u zatopeného sklepa,“ uvedli hasiči na Twitteru. Policisté také na webu informovali, že zavřeli část silnice v Javorníku nad Veličkou kvůli záplavám.

První povodňový stupeň před šestou hodinou ranní platil i na dalších třech místech na Vsetínsku, a to na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, Velké Stanovnici pod nádrží Karolinka a Zděchovce ve Zděchově. Povodňovou bdělost měla tou dobou také Jičínka v Novém Jičíně, Lubina v Petřvaldu na Karvinsku a Velička ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

Před rozvodněním toků následkem vydatných dešťů meteorologové varovali již dříve. V posledních dnech totiž na východě Česka vydatně prší. Nejvyšší úhrny srážek spadly zatím na návětří Jeseníků - lokálně i přes 50 mm. Mezi 30-50 mm pak napadlo v oblasti Česko-Slovenského pohraničí.

„V oblasti Beskyd jsou na některých tocích 1. stupně povodňové aktivity a jeden na druhém,“ píší meteorologové na Twitteru. Dodávají, že v příštích 24 hodinách může na východě spadnout až kolem 30 milimetrů.

ČHMÚ varoval před rozvodněním toků ve středu zejména v povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, ve čtvrtek by hladiny měly kulminovat v povodí Lužnice na jihu Čech.

„Hladiny vodních toků budou v zasažených oblastech reagovat vzestupy, na řadě toků očekáváme překročení první stupeň povodňové aktivity, přičemž není vyloučeno ojedinělé překročení druhého stupně. Pravděpodobnost překročení druhého stupně je větší v povodí Jihlavy a Třebůvky. Kulminace na tocích by měly většinou probíhat v průběhu středy, na jihu Čech v povodí Lužnice až ve čtvrtek. Situace budeme upřesňovat,“ doplnila Drahomíra Krejčová z ČHMÚ.

15. dubna 2023

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....