Německo má novou vládu: Zástupci CDU/CSU a SPD podepsali koaliční smlouvu

ČTK ČTK
12. 3. 2018 14:40
Velká koalice pod vedením kancléřky Angely Merkelové vzniká už potřetí za poslední čtyři volební období. Třiašedesátiletou političku do čela německé vlády počtvrté v řadě zvolí spolkový sněm ve středu.
Angela Merkelová bude ve středu počtvrté zvolena německou kancléřkou.
Angela Merkelová bude ve středu počtvrté zvolena německou kancléřkou. | Foto: Reuters

Berlín - Zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v pondělí v Berlíně podepsali koaliční smlouvu. Stalo se tak téměř šest měsíců po parlamentních volbách. Velká koalice pod vedením kancléřky Angely Merkelové vzniká už potřetí za poslední čtyři volební období. Třiašedesátiletou političku do čela německé vlády počtvrté v řadě zvolí spolkový sněm ve středu. Ve stejný den složí přísahu i ministři.

Svůj podpis pod trojici exemplářů koaliční smlouvy, kterou strany dojednaly 7. února, v pondělí vedle předsedkyně CDU Merkelové připojili také šéfové CSU a SPD Horst Seehofer a Olaf Scholz, generální tajemníci trojice stran i předsedové jejich poslaneckých frakcí.

Merkelová po zářijových volbách původně usilovala o vznik dosud nevyzkoušené koalice se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, po listopadovém krachu jednání se ale znovu obrátila na SPD. Sociální demokraté sice po parlamentních volbách, v nichž stejně jako CDU/CSU výrazně oslabili, pokračování velké koalice vylučovali, nakonec se pro ni ale znovu rozhodli ve vnitrostranickém referendu.

 

Právě se děje

Další zprávy