Bahrajn a SAE navázaly vztahy s Izraelem. Začátek nového Blízkého východu, řekl Trump

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 9. 2020 20:58
Zástupci Spojených arabských emirátů a Bahrajnu podepsali ve Washingtonu dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Prezident Donald Trump označil normalizaci vztahů obou arabských zemí s židovským státem za počátek "nového Blízkého východu".
Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. | Foto: Reuters

Ještě před ceremonií, která se odehrála na trávníku u Bílého domu, Trump uvedl, že navázat oficiální styky s Izraelem by mohlo ještě dalších pět nebo šest zemí. "Máme tu alespoň pět nebo šest zemí, které budou velmi brzy následovat," řekl, aniž by upřesnil, o jaké státy se jedná.

Spojené státy sehrály v jednáních roli prostředníka, přičemž pro Trumpa jsou podle řady pozorovatelů dohody významným úspěchem, ze kterého bude chtít těžit jen necelé dva měsíce před volbami, v nichž usiluje o znovuzvolení.

Trump hovořil v souvislosti s podpisem dnešní dohody o "úsvitu nového Blízkého východu". "Toto odpoledne jsme tu, abychom změnili chod dějin," prohlásil. Dnešní navázání diplomatických styků označil za "velký úspěch", díky němuž budou "lidé všech vyznání a původu žít společně v míru a prosperitě".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve stejném duchu označil dnešní akt za "dějinný bod obratu", který může jednou provždy ukončit izraelsko-arabský konflikt.

Ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján poděkoval v projevu Netanjahuovi za to, že pozastavil plány anexe okupovaných částí Západního břehu Jordánu, na který si činí nárok Palestinci.

Rozhodnutí o normalizaci vztahů s Izraelem oznámily Spojené arabské emiráty (SAE) v polovině srpna. Byly tehdy přitom teprve třetí arabskou zemí, která se k podobnému kroku rozhodla. Naposledy tak učinilo Jordánsko v roce 1994 a před ním Egypt v roce 1979.

Od oznámení SAE se však v diplomatických kruzích diskutovalo o tom, že by se po tomto "prolomení tabu" mohly k Abú Zabí přidat i jiné země. To potvrdil minulý týden Trump, když v pátek oznámil, že dalším státem bude právě Bahrajn.

Navazování diplomatických vztahů s Izraelem se děje na pozadí sdílených obav zúčastněných zemí z počínání Íránu. Trumpova vláda se podle agentury Reuters pokusila ke stejnému kroku přimět i další sunnitské země, především nejvlivnější z nich - Saúdskou Arábii. Rijád dal však najevo, že na to nyní není připraven.

Palestinci protestují

Na palestinském Západním břehu Jordánu v úterý lidé protestovali proti normalizaci vztahů dvou arabských zemí s Izraelem. Podle účastníků protestu, který se konal v Nábulusu a Hebronu a naplánován je rovněž do Ramalláhu, tyto dohody znamenají zradu Palestinců.

Izrael okupuje Západní břeh Jordánu od roku 1967 a Palestinci doufají, že na tomto území budou mít vlastní stát. Arabská mírová iniciativa z roku 2002 předpokládala, že arabské země budou normalizovat vztahy s Izraelem pouze výměnou za ukončení okupace.

"Ne normalizaci s okupantem", "Jsou to hanebné dohody", "Zrada", stálo na transparentech, kteří nesli účastníci úterních demonstrací.

V době podpisové ceremonie ve Washingtonu se v jižním Izraeli rozezněly varovné sirény, které označovaly vypálení raket z palestinského pásma Gazy. Podle izraelské televize Channel 12 byli ve městě Ašdod zraněni dva lidé. Palestinci už bezprostředně po ohlášení normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem odsoudili dohodu jako "ránu dýkou do zad" arabské jednotě.

Video: Klíčová dohoda na Blízkém východě? USA budují frontu proti Íránu, říká Žantovský

Dohoda mezi Izraelem a Spojené arabské emiráty je důležitá, SAE mohou být jen pokusný balonek Saudů, říká bývalý velvyslanec v Izraeli Žantovský. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy