Trump popřel, že by chtěl propustit vyšetřovatele Muellera, který řeší ruskou kauzu

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 26. 1. 2018 10:53
Americký prezident se údajně chystal propustit Roberta Muellera, píše deník New York Times. Rozhodnutí ale nakonec zrušil. Sám Donald Trump nyní zprávu popřel.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: ČTK

Washington - Americký prezident Donald Trump chtěl propustit zvláštního vyšetřovatele v aféře kolem ruského vlivu Roberta Muellera. Na poslední chvíli si to ale rozmyslel poté, co odchodem pohrozil i právní poradce Bílého domu.

Informuje o tom v pátek deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dobře informované zdroje.

Sám Trump informaci popírá. "Jsou to lživé zprávy, přátelé, lživé zprávy," řekl novinářům na ekonomickém fóru v Davosu.

Trump se loni v létě údajně chystal propustit Muellera, který byl pověřen vedením zvláštního vyšetřování možného ruského ovlivňování předloňské prezidentské předvolební kampaně, "kvůli různým konfliktům zájmů". Už vydané nařízení ale Trump na poslední chvíli zrušil poté, co právní poradce Bílého domu McGahn odmítl předat ministerstvu spravedlnosti žádost o Muellerovo propuštění a pohrozil, že raději sám odstoupí.

McGahn se prý domníval, že propuštění Muellera by mělo "katastrofální důsledky".

Deník NYT upřesnil, že Trump požadoval Muellerovo propuštění jen několik týdnů poté, co ho jmenoval náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein.

Trump podle NYT tvrdil, že Mueller nemůže být nestranný například kvůli sporu o dluh vůči jeho golfovému klubu ve virginském Sterlingu. Kromě toho se prezident domníval, že je Mueller v konfliktu zájmů, protože pracoval pro stejnou advokátní kancelář, která zastupovala Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera.

Muellerovo vyšetřování se opírá o obvinění amerických tajných služeb vůči Rusku, že se mimo jiné hackerskými útoky vměšovalo do americké předvolební kampaně s cílem pomoci Trumpovi a uškodit jeho vyzývatelce v soupeření o Bílý dům Hillary Clintonové. Bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI)

Mueller se konkrétně zaměřuje na otázku, zda případně existovala nezákonná ujednání mezi Trumpovým volebním týmem a Moskvou. Trump vyšetřování opakovaně označil za hon na čarodějnice.

 

Právě se děje

Další zprávy