Václav Klaus: Spor o globální oteplování je minulost. Ke škodě prosperity jsme prohráli

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2017 21:34
Bývalý český prezident Václav Klaus v sobotu vystoupil na předvolebním mítinku Alternativy pro Německo v Norimberku.
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: ČTK

Berlín - Spor o globální oteplování patří podle bývalého českého prezidenta Václava Klause minulosti. Jeho strana v něm prohrála, míní. Klaus v sobotu o tématu hovořil na předvolebním mítinku protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD) v bavorském Norimberku.

Otázka změn klimatu a globálního oteplování patřila mezi Klausova oblíbená témata ještě v době, kdy byl českou hlavou státu. Například v rozhovoru s americkou televizí Fox News v roce 2009 řekl, že "ono velmi malé globální oteplení, které zažíváme, je důsledkem přirozených příčin".

V rozporu s názorem drtivé většiny odborné komunity tehdy také řekl, že úloha člověka je v něm "velmi malá, téměř zanedbatelná."

V sobotu připustil, že jeho strana tuto debatu nevyhrála. "I spor o takzvané globální oteplování patří minulosti. Navzdory evidentní a dobře dokumentované 'klimatické pauze' (18 let nedošlo k žádnému zvýšení globálních teplot) vyhráli klimatičtí alarmisté tento spor - se všemi dobře známými negativními důsledky pro svobodu a prosperitu," nechal se slyšet Klaus.

Není úplně zřejmé, o jaký osmnáctiletý úsek jde. Vědci většinou hovoří o období mezi lety 1998 až 2013, přičemž takové přestávky v růstu teplot považují za normální. Některé novější analýzy, například amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA), navíc tvrdí, že se globální oteplování v tomto období vůbec nezpomalilo.

Roky 2015 a 2016 pak byly globálně nejteplejší za celou dobu měření, tedy od roku 1880, uvádí NOAA a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Klaus ve svém sobotním projevu hovořil i o řadě dalších témat a mimo jiné vyjádřil Alternativě pro Německo podporu před volbami 24. září. Úspěch AfD, kterou odborníci považují za pravicově populistickou, by podle exprezidenta byl také úspěchem pro něj a pro všechny evropské demokraty.

Že to vidí jinak, dalo najevo asi 500 lidí, kteří proti předvolební akci AfD v Norimberku protestovali. Vadilo jim především, že ve městě vystupuje volební lídr AfD Alexander Gauland, který v srpnu řekl, že by bylo dobré "zbavit se" Aydan Özoguzové, která je zmocněnkyní německé vlády pro migraci a integraci.

Město se kvůli jeho slovům pokusilo vypovědět AfD smlouvu na pronájem sálu, kde se předvolební akce uskutečnila. Soud ale rozhodl ve prospěch politického uskupení, které by v parlamentních volbách mohlo získat kolem devíti až deseti procent hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy