Americký soudce se postavil Trumpovi. Dočasně zablokoval zrušení programu na ochranu "snílků"

ČTK ČTK
10. 1. 2018 10:07
Tzv. snílci jsou stovky tisíc lidí, kteří přišli do USA jako děti v doprovodu svých rodičů. Bez programu DACA, který je chrání, by se najednou stali ilegálními imigranty.
Zástupci tzv. snílků na demonstraci kvůli Donaldu Trumpovi.
Zástupci tzv. snílků na demonstraci kvůli Donaldu Trumpovi. | Foto: Reuters

San Francisco - Federální soudce v San Francisku dočasně zablokoval plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na zrušení programu DACA. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Vízový program DACA chrání před deportací ze Spojených států statisíce imigrantů, kteří přišli do USA jako děti, když je s sebou přivedli jejich rodiče.

Administrativa prezidenta Trumpa oznámila už loni v září, že program DACA zruší. Opatření, které zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce Barack Obama, chrání před deportací téměř 800 000 lidí. Podle současného šéfa Bílého domu je ale neústavní.

Jenže federální soudce William Alsup v úterý v San Francisku rozhodl, že program musí po dobu, co o jeho osudu budou rozhodovat soudy, zůstat v platnosti. Účastníkům programu přezdívaným snílci by jinak podle něj hrozila "vážná, nenapravitelná újma". Soudce rozhodoval na základě několika žalob, jednu z nich podal stát Kalifornie.

"DACA těm lidem poskytla přijatelný výběr možností včetně vstupu na řádný trh práce," uvedl Alsup s tím, že možnost jejich legálního zaměstnávání je přínosem nejen pro ně samotné a jejich rodiny, ale i zaměstnavatele a díky daňovým odvodům také pro celé americké hospodářství.

"Nyní bez existujícího řešení sklouznou zpět do období před DACA a s tím souvisejících potíží," dodal. Rovněž konstatoval, že se všichni jistě shodnou, že přistěhovalci v programu DACA představují minimální, pokud vůbec nějakou, bezpečnostní hrozbu.

Právník Mark Rosenbaum, který zastupuje několik účastníků programu DACA, rozhodnutí soudu přivítal. "Tito mladí lidé hráli podle pravidel. Jasně ukázali, že nejsou hrozbou," řekl. "Slouží v armádě, studují, vytváří nová pracovní místa. Nyní soud řekl vládě, aby i ona hrála podle pravidel," dodal.

Ministerstvo spravedlnosti ale dalo na vědomí, že program považuje nadále za nelegální. "Verdikt na postoji ministerstva spravedlnosti nic nezměnil," uvedl mluvčí úřadu Devin O'Malley. Upozornil, že ministerstvo bude nadále s vervou svůj názor hájit.

Kvůli Trumpovu rozhodnutí zrušit program DACA se na soudy obrátilo hned několik států unie, ale i řada organizací a jednotlivců. Soudce Alsup zároveň uvedl, že federální vláda nemusí přijímat nové žádosti od lidí, kteří dosud ochranu na základě programu DACA nikdy nepožívali.

V úterý se prezident Trump setkal se skupinou kongresmanů z obou parlamentních stran, aby s nimi jednal o přistěhovalecké reformě.

Navrhl, aby byl migrační problém vyřešen ve dvou krocích - v prvním by šlo o ochranu hranic a řešení osudu mladých přistěhovalců chráněných dosud programem DACA, ve druhém, pozdějším by měly přijít na řadu obecnější záležitosti. Součástí budoucí dohody o osudu takzvaných snílků musí být shoda v otázce zdi na hranicích s Mexikem, uvedl rovněž Trump.

 

Právě se děje

Další zprávy